Egemen Bağış (d. 23 Nisan 1970, Bingöl), Türk siyasetçi, Türkiye Gazetesi'>Türkiye'nin ilk Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci'sidir. Babası Abdullah Bağış 1974–1979 yılları arasında Adalet Partisi Siirt Belediye Başkanlığı yapmıştır. The Baruch College of The City University of New York İşletme Fakültesi İnsan Kaynaklarıbölümünde lisans eğitimi görüp, Kamu Yönetimi üzerine de yüksek lisans yaptı. evli ve iki çocuk babasıdır.
2002'de İstanbul Milletvekili seçildi. AB ile tam üyelik görüşmelerini yürütmek üzere Ocak 2009'da Devlet Bakanı ve Başmüzakereci oldu. Daha önce AK PartiDış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yapan Bağış, Genel Başkan Yardımcısı olarak AK Parti'nin en yüksek yürütme organı olan Merkez Yürütme Kurulu üyeliğinde bulundu.
Türkiye Gazetesi'>Türkiye'nin ABD temaslarında da faal olarak yer aldı. 22. Dönem Türkiye Gazetesi'>Türkiye-ABD Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanlığı’na seçildi. Bu arada, NATO-Parlamenterler Asamblesi (PA) Transatlantik Komitesi Başkanlığı ve NATO-PA Türk Grubu Başkan Yardımcılığı Bağış'ın 22. Dönem de yaptığı diğer görevler arasındadır.
Bağış, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi’nin Danışma Kurulu Başkanlığı görevini yürütmüştür. Ayrıca, İstanbul Modern ve 'Silahtarağa Santral' Müzelerinin kuruluşlarına da öncülük etmiştir[kaynak belirtilmeli].
New York'ta bulunan Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu'nun Başkanlığı'na oy birliği ile iki defa üst üste seçildi.
XXIV. dönem İstanbul milletvekili olarak tekrar seçildi. Seçim sonrası kurulan 61. Hükûmette yeni kurulan Avrupa Birliği Bakanlığı görevine getirildi.[1] 25 Aralık 2013 tarihli kabine revizyonu ile görevini Mevlüt Çavuşoğlu'ya devretti[2].
|
17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında "rüşvet ve nüfuz ticareti" suçlarını işlediği iddiasıyla" hakkında soruşturma açılan 4 bakan arasında yer aldı ve Avrupa Bakanlığı görevinden alındı. Bağlı olduğu parti tek başına yasama organı görevini sürdürürken hakkında cezai soruşturma açılabilmesi için diğer partiler tarafından TBMM'ye fezlekeler sunuldu. Mecliste 5 Mayıs 2014 tarihinde bu amaçla kurulan komisyon 5 Ocak 2015'e kadar çalışmalarını sürdürdü ve bakanların Yüce Divan'a gönderilmemesi yönünde karar aldı.[3]
Meclis Soruşturma Komisyonu'nda yapılan oylama sonucu bakanların Yüce Divan'a gitmemeleri yönünde karar çıktı. Komisyonun kararı tavsiye niteliğinde olduğu için, nihaî karar için 20 Ocak 2015'te TBMM Genel Kurulu'nda oylama yapıldı. Yapılan gizli oylama sonucunda 245 kabul oyuna karşılık 255 ret oyuyla Egemen Bağış'ın Yüce Divan'a gönderilmesine dair önerge reddedildi. Oylamada 7 milletvekili çekimser kaldı, 6 boş oy verilirken, 4 milletvekili geçersiz oy kullandı.[4][5]