Zülal Kalkandelen / Cumhuriyet
Gündem / Güncel

Zülâl Kalkandelen (1969, Ankara), Türk gazeteci, yazar, müzik eleştirmeni, radyo programcısı ve çevirmen.

Yaşamı

Ankara'da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nü bitirdi.[1] Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi dalında, İdris Küçükömer'in Düzenin Yabancılaşması adlı kitabının eleştirisi üzerine yazdığı tezle Yüksek Lisans derecesini aldı.

Basın kariyeri

1996-2000 yılları arasında CNBC-e ve NTV'de yapımcı, program koordinatörü ve program bölümü sorumlusu olarak çalıştı. Yapımcısı olduğu INFO adlı program müzik firmalarının Türkiye Gazetesi'>Türkiye temsilcilikleri tarafından "En İyi Müzik Programı" seçildi. NTVMSNBC haber sitesine yazılar yazdı. 2001 yılında New York’a yerleşti ve Cumhuriyet Gazetesi'>Cumhuriyet gazetesine New York yazıları yazmaya başladı; 2004'te Amerika'da Demokratik Parti ve Cumhuriyet Gazetesi'>Cumhuriyetçi Parti kurultaylarını Cumhuriyet Gazetesi'>Cumhuriyet gazetesi adına izledi. Bununla beraber RollAktüelTempo gibi dergiler için müzik yazıları yazdı. 2005’ten itibaren Cumhuriyet Gazetesi'>Cumhuriyet'te bir süre müzik ve Cumhuriyet Gazetesi'>Cumhuriyet Pazar'da da "Dünyalı Yazılar" adlı köşesinde siyaset yazılarına devam etti, 2018 yılında Cumhuriyet Gazetesi'>Cumhuriyet gazetesine "Direnç ve Umut" adlı köşesiyle köşe yazarı olarak döndü.

2012'nin sonunda Dinamo FM'de pazartesi günleri 20.00-21.00 arasında canlı yayınlanan Vegan Logic adlı müzik programını hazırlayıp sunmaya başladı. Ekim 2014'ten bu yana aynı programı Açık Radyo'da hazırlayıp sunmaktadır.

Aktivizm

Hayvan hakları üzerinde sıklıkla duran Zülal Kalkandelen, etik vegandır.

2019 yılında Şiddetsiz Toplum Derneği tarafından "Yazı ve konuşmalarında, başta hayvan özgürlüğünü savunması, hayvana, çevreye ve insana yönelik şiddete karşı çıkması, bu konularda gönüllü olarak girişimlerde bulunması veya yapılan girişimlere katkı vermesi nedeniyle" Hayvan Hakları alanında Şiddetsiz Yaşam Ödülü'ne değer görüldü.

Eserleri

  • 2003 - New York’u Yaşamak, Remzi Kitabevi
  • 2004 - 30 Saniyede Bush: Amerika'da Medya ve Siyaset
  • 2005 - Utanmış Sessizlik
  • 2011 - İkinci Cumhuriyet Gazetesi'>Cumhuriyetçiliğin Temelleri
  • 2013 - Veganizm: Ahlakı, Siyaseti ve Mücadelesi, Propaganda Yayınları (Can Başkent ile birlikte) - İlk Türkçe vegan kitabı
  • 2018 - Vegan Devrimi ve Hayvan Özgürlüğü, Kült Neşriyat - Alanında ilk Türkçe telifli eser

Çevirileri

  • Mayıs 2014'te Chris Hedges'in İngilizce kitabından çevirdiği Savaş - Bizi Anlamlandıran Güç adlı kitap Paloma Yayınevi'nden çıktı.
  • Ekim 2015'te Jeffrey Moussaieff Masson'un sağlıklı ve etik beslenme rehberi niteliğindeki kitabı The Face On Your Plate adlı kitabını Türkçeye çevirdi. Tabağındaki Yüz - Gıda Hakkındaki Gerçekler adlı kitap Paloma Yayınevi'nden yayımlandı.

Katkıları

  • Ekim 2013'te Kült Neşriyat tarafından basılan Hayvan Hakları & Veganizm kitabının sunuş metni